Соціум

Токсичні речовини у вашому домі: правила безпеки

У зоні ризику отруєнь знаходяться маленькі діти, які активно вивчають навколишній світ. Майже 90% нещасних випадків відбувається в домашніх умовах. Вони пов’язані з неправильним зберіганням небезпечних для здоров’я речовин. Як убезпечити мешканців будинку від дії отрут, інформує Ukr.Media.

Ліки

В інструкціях до багатьох препаратів написана вимога — зберігати в місці, недоступному для дітей. Щоб виключити отруєння членів сім’ї отрутами, прийміть наступні заходи:

Покладіть ліки в контейнери із захисними кришками.
Тримайте їх у закритій шафі на верхніх полицях.
Приберіть препарати з поля зору дітей, стежте, щоб вони не намагалися вас копіювати.
Не називайте ліки цукеркою — це може збити дитину з пантелику.
Перш ніж дати комусь із членів сім’ї препарат, перевірте етикетку.
Викиньте всі прострочені ліки.
Побутова хімія

Миючі засоби зазвичай знаходяться у ванній кімнаті. Простежте, щоб мило, шампунь, зубна паста лежали окремо від препаратів, що мають сильну хімічну дію. Небезпеку становлять відбілювачі, засоби для чищення у вигляді порошків і рідин.

Приберіть подалі поліроль для меблів і інші небезпечні речовини, особливо в формі спреїв або ємностей з розпилювачами. Вони можуть спровокувати у дитини напад задухи, сильний біль і печіння, якщо потраплять в очі. Поставте замки на кухонні шафи, в яких зберігаються засоби для миття посуду, гелі та порошки для прання.

Хімія для ремонту, автотранспорту та дачі

Лаки, фарби, розчинники необхідно зберігати в закритій тарі. Краще, якщо вони будуть лежати в неопалюваному приміщенні, наприклад, коморі або гаражі. Власники автотранспорту повинні тримати в недоступному місці антифриз, бензин. Ці речовини небезпечні для людей і тварин. Господарі присадибних ділянок зобов’язані прибрати в окреме приміщення з замком добрива, засоби боротьби з шкідниками.

Загроза пожежі

Серйозну небезпеку для життя представляє отруєння чадним газом. Встановіть в будинку прилади, які показують перевищення його кількості і детектори диму. Регулярно перевіряйте їх працездатність.