ГоловнеСвіт

У 2020 році світові витрати на оборону зросли

Світові оборонні витрати збільшилися у 2020 році на 1,9 процентних пункту і досягли 1,9 трлн доларів, показавши безперервне зростання протягом семи років. Про це йдеться в дослідженні оборонних витрат опублікованому інформаційно-аналітичним центром Jane’s.

Найбільше зростання витрат на оборону продемонстрували європейські країни — вони були на 5,6% вище, ніж роком раніше.

Водночас аналітики вважають, що у 2021 році зростання витрат трохи сповільниться через наслідки пандемії COVID-19, але скорочення «буде обмежено регіонами, залежними від експорту сировинних товарів, таких як нафта, і буде врівноважено збільшенням у регіонах, де все ще очікується стійке зростання», зазначено в доповіді Janes.

«Оскільки всі регіони, крім Європи, Азіатсько-Тихоокеанського та Латинської Америки, ймовірно, здійснять реальне скорочення у 2021 році, загальне зростання оборонних витрат впаде до найнижчого рівня з 2013 року ($ 1,53 трлн.). Найсильніший вплив пандемії COVID-19 на фінансування, ймовірно, відбудеться у 2022 році, коли уряди почнуть обмежувати витрати», — вважає провідний аналітик Janes Ендрю Макдональд.

За його даними, позитивне зростання збережеться в основному за рахунок Азії, а після кризових років зростання асигнувань на оборону, ймовірно, знову прискориться, тому аналітики прогнозують витрати на рівні 2,23 трлн дол США до 2030 року.

«Одним з головних джерел зростання стануть країни Азії. Якщо у 2010 році на країни в цьому регіоні припадало 20% всіх витрат, то до 2028 року вони складуть близько 35%», — припускають експерти Janes.

Раніше естонський генерал-майор Мартін Херем закликав збільшити витрати на оборону до 6,5 відсотка від ВВП країни, щоб протистояти протягом тривалого часу «атаці Росії».

Також новий міністр оборони США Ллойд Остін обговорив з британським колегою Беном Уоллесом тему протистояння Китаю, загрози, пов’язані з РФ, а також військові операції в Іраку й Афганістані.