ГоловнеСвіт

У Байдена розкрили секретні правила Трампа за ударами поза бойових зон

У Білому домі розкрили прийняті колишнім президентом США Дональдом Трампом правила нанесення ударів за межами зон бойових дій. Про це повідомило The New York Times.

Документ, прийнятий в 2017 році, містить набір принципів, якими американська сторона зобов’язана керуватися під час проведення «контртерористичних дій» за кордоном.

Зокрема, йдеться про використання безпілотників, а також регламентації дій спецназу. Наприклад, згідно з правилами, в ході операцій по боротьбі з терористами військовим слід віддавати пріоритет не ліквідації противників, а їх захоплення для подальшого отримання інформації.

«Легітимність і довіру до здатності США проводити прямі операції проти терористичних цілей за межами країни залежить від забезпечення (гарантій) того, що ці дії відповідають внутрішньому і міжнародному праву, мінімізують ризики для цивільних осіб і підзвітні», — йдеться в тексті. Водночас США продовжать, використовуючи всю доступну інформацію і перевірки, вживати екстраординарних заходів «при майже повній впевненості в тому, що цивільні особи не постраждають або вони не загинуть в результаті операцій».

Видання зазначає, що оприлюднення прийнятих «таємно» правил довелося домагатися через суд. У минулому році розкриття матеріалів домагався Американський союз захисту громадянських свобод (ACLU) спільно з самою The New York Times.

Раніше президент США Джо Байден заявив про те, що успадкував країну в «глибокій кризі».