ГоловнеСвіт

У Балтійському регіоні з’явилася нова база НАТО

У Латвії ВПС НАТО після завершення модернізації і сертифікації ввели в режим повномасштабного використання військовий аеродром Лієлварде в Латвії. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на повітряне командування альянсу.

Авіабаза в Лієлварде, що розташована на південний схід від Риги, була створена радянськими військовими ще в 1970 році. Вона була однією з найбільших у Прибалтиці.

«Тепер союзні ВПС НАТО мають доступ до ще одного модернізованого військового аеродрому в регіоні Балтики. Аеродром Лієлварде здатний приймати союзні літаки в будь-який час доби і в будь-яких погодних умовах», — повідомляє НАТО.

Згідно з повідомленням, «винищувачі НАТО, які здійснюють патрулювання в регіоні Балтики, зможуть використовувати аеродром як запасний злітно-посадковий майданчик».

Тобто в разі неможливості використання авіабаз в Емарі в Естонії і Шяуляй в Литві винищувачі будуть направлятися в Лієлварде в Латвії. Найближчим часом на латвійський аеродром вже планують прибути данські винищувачі F-16 для здійснення на ротаційній основі натовського патрулювання в прибалтійському регіоні.

У НАТО наголосили, що авіабаза в Лієлварде в Латвії буде мати велике значення для передового розміщення сил альянсу на його східному фланзі.

На авіабазі крім винищувачів будуть також розміщуватися військово-транспортні літаки і далекі безпілотні літальні апарати.

Раніше повідомлялося, що в Литві відбулися військові навчання Залізний Вовк 2021 за участю близько трьох тисяч військових НАТО.

Також повідомлялося, що НАТО проводить навчання з ядерною зброєю. В рамках навчань проходять тренувальні польоти на винищувачах, оснащених ядерною зброєю, а також на звичайних бойових літаках.