ГоловнеСоціум

У додатку Дія запустили ряд нових держпослуг

Мінцифри запустило на порталі Дія низку нових послуг. Про це представники відомства розповіли в ході форуму Україна 30.

«На порталі Дія почали діяти нові, дуже важливі послуги у сфері будівництва. Це потужний удар по корупції в цій сфері», — повідомив перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

Так, були запущені послуга автоматичної реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації для об’єктів класу наслідків СС1, а також подача заяви про скасування повідомлення про початок підготовчих і/або будівельних робіт. Також запущена послуга видачі дозволу на початок будівельних робіт та сертифікату про готовність об’єкта до експлуатації (СС2 і СС3), а також видача будівельних паспортів.

«Це передостанній крок для того, щоб ми запустили дозвіл на початок будівельних робіт повністю автоматично, без знаменитих чиновників ДАБІ. Зараз ми очікуємо прийняття відповідного законопроекту в парламенті», — додав Вискуб.

Глава Мінцифри Михайло Федоров повідомив про запуск послуги отримання електронного підпису.

«Технологія дуже безпечна, і вам, в принципі, не потрібно відвідувати ніякі оффлайн-установи… Вам просто потрібно за технологією «фото-ID» дати можливість системі порівняти біометрії вашого обличчя з тими даними, які ви залишали, отримуючи закордонний паспорт та id-карту», — зазначив він.

Міністр уточнив, що Дія Підпис зберігає всі підписані документи. Нею можна користуватися в усіх держпослугах, доступних на порталі Дія, в сервісах mononbank, Документ.Онлайн і Вчасно.

Як повідомив заступник міністра юстиції з питань цифровізації Сергій Орлов, також в Україні запустили автоматичну реєстрацію фізичних осіб-підприємців. «Тепер сама реєстрація буде займати всього кілька секунд, всі необхідні перевірки автоматизовані, а дані потрапляють безпосередньо до реєстру», — сказав він.

Своєю чергою, заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров повідомив, що на порталі Дія в тестовому режимі запустили зміну реєстрації місця проживання.

«Спочатку ця послуга буде можлива для жителів міст Київ, Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Маріуполь і Кривий Ріг. А до кінця року — для всієї України. Для користування такою опцією потрібен тільки паспорт у вигляді ID-карти. Зареєструватися у власному житлі можна буде без будь-яких додаткових погоджень, а якщо ви не є власником житла — після отримання системою електронного узгодження вашої реєстрації від власника житла», — повідомив Гончаров.

Він додав, що всі зміни будуть проведені автоматично протягом доби, не треба йти зніматися з реєстрації за старою адресою і відвідувати військкомати або інші установи.

Крім того, МВС запускає функцію заміни водійського посвідчення через Дію.

Відзначимо, президент Володимир Зеленський у ході форуму повідомив, щов в Україні мають намір масово перевести документообіг в електронний формат і розширювати покриття Інтернетом.