Men's & Women's

У Франції народилася перша дитина після трансплантації матки

Вперше у Франції, після трансплантації матки народилася дитина. Такі пологи вкрай рідкісні, але не безпрецедентні і відбуваються після ультрасучасної процедури трансплантації здорової матки жінці, чия власна матка пошкоджена або відсутня, інформує Ukr.Media.

Дитина, дівчинка вагою 1,845 кг (4,059 фунта), народилася в п’ятницю, 12 лютого, за словами команди з лікарні Фош під Парижем.

«Мати і дитина почуваються добре», — сказав AFP Жан-Марк Аюбі, завідувач відділення гінекології, акушерства та репродуктивної медицини в лікарні.

36-річна мати народилася без матки, оскільки страждала рідкісним захворюванням, відомим як синдром Рокитанського, яким страждає приблизно одна з 4500 жінок.

У березні 2019 року їй зробили пересадку матки — зроблену тією ж бригадою, яка приймала пологи — від її власної матері, якій тоді було 57 років.

Перші пологи після трансплантації матки відбулися у Швеції у 2014 році.
Інші такі пологи були зареєстровані в США і Бразилії, але вони залишаються рідкісними. Ці випадки дають надію жінкам, які страждають аналогічними репродуктивними проблемами, в якості альтернативи усиновлення або сурогатного материнства.