ГоловнеПолітика

У G7 закликали до швидкого проведення місцевих виборів на Донбасі

Посли країн Великої сімки в Україні закликали якомога швидше провести місцеві вибори в 18 територіальних громадах Донецької та Луганської областей. Відповідну заяву зробили за підсумками зустрічі з представниками Центрвиборчкому, Міжнародної фундації виборчих систем та Громадянської мережі Опора, сказано у Twitter послів G7 в Україні.

«Посли підкреслили необхідність підтримки ЦВК; подальших своєчасних змін до виборчого кодексу для забезпечення чесних і надійних результатів виборів; підвищення гендерної рівності; проведення місцевих виборів у 18 громадах Донбасу якомога швидше; належного регулювання фінансування в політиці», — сказано в повідомленні.

Також посли підкреслили успішність проведеної в Україні виборчої реформи і модернізації ЦВК.

Відзначимо, що в серпні 2020 року ЦВК встановила неможливість проведення перших місцевих виборів 25 жовтня 2020 року в 10 територіальних громадах Донецької області і восьми громадах Луганської області.

У січні 2021 року ЦВК знову отримала висновки Донецької і Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій про загрозу безпеці виборців на території цих 18 громадах і встановила неможливість проведення там місцевих виборів 28 березня.

Проте вже у травні 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував постанову ЦВК про неможливість проведення місцевих виборів у зазначених громадах.