Здоров’я

У геномі людини виявили нові гени, пов’язані з раком

Генетики зі США виявили в найменш вивчених частинах геному людини кілька сотень невідомих раніше генів, 50 з яких продукують білки, які беруть участь у розвитку ракових клітин. Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Biotechnology.

У геномі людини наразі ідентифікували близько 20 тисяч генів. Раніше вчені припускали існування понад сто тисяч генів, що кодують білки, але подальші дослідження показали, що більшість з них, швидше за все, продукують некодуючі РНК.

База даних проекту NeXtProt містить, приблизно, 17 600 білків, що кодують гени, підтверджених мас-спектрометрією, і близько 2100 не підтверджених.

При цьому з’являється все більше доказів того, що в генах, які вважаються такими, що не кодують РНК, має місце синтез білка. Досі було невідомо, чи є білки, що виникають при такій трансляції, біологічно функціональними.

Дослідники з Інституту Броуда Гарвардського університету і Массачусетського технологічного інституту, який реалізує проект Геном людини, експериментально перевірили 553 гени-кандидати в якості яких розглядали відкриті рамки зчитування (Open Reading Frame, ORF) — послідовності нуклеотидів у складі довгих некодуючих РНК.

Експерименти показали, що 57 ORF кодували білки, які сприяють розвитку ракових клітин.

Зокрема, ORF G029442 кодує багатий гліцином позаклітинний білок-1 (GREP1), що володіє підвищеним вмістом онкогенного цитокина GDF15 і високо експресований при раку молочної залози.

Блокування його за допомогою спеціального інгібітору пом’якшувало ефект розвитку ракових клітин.

Автори дослідження підкреслили, що білки, що експресуються неканонічними ORF, можуть стати потенційними мішенями для розробки нових методів лікування раку.

Раніше вчені виявили в організмі людини «давні» фрагменти ДНК, які здатні активувати імунну відповідь і вбити ракові клітини як звичайну інфекцію.