ГоловнеПолітика

У ЄК розповіли про перспективи на ринку Євросоюзу для України

Меморандум про співпрацю між Україною та ЄС у сфері сировини є ключовим для реалізації цілей «зеленої» і «цифрової» трансформації. Про це заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович.

«Україна є пріоритетним партнером для Європейського Союзу, і сьогодні ми виводимо наше партнерство на новий рівень. Ідея про те, щоб поширити наше співробітництво на сферу сировинних матеріалів і батарей, була народжена в минулому жовтні, під час візиту президента Зеленського в Брюссель. Сьогодні, дев’ять місяців по тому, ми підписали Меморандум про взаєморозуміння, перший конкретний крок для втілення цієї амбіції в реальність», — сказав Марош Шефчович.

«За часів, коли ми переходимо до кліматично нейтрального цифрового суспільства, багато ключових секторів, таких як поновлювані джерела, електроніка, транспорт, аерокосмічна галузь або оборона — всі вони залежатимуть від надійного і стабільного постачання сировинних матеріалів за конкурентною ціною і за високими етичними стандартами. Акумулятори, в свою чергу — це головна складова всієї сфери електромобільності і сховищ для відновлюваної енергії», — додав Марош Шефчович.

Він нагадав, що в 2020 році в ЄС було продано понад мільйон електромобілів. При цьому прогнозний обсяг виробництва електрокарів складе 6-8 мільйонів одиниць вже до 2025 року. Обсяг ринку акумуляторних батарей, необхідних для забезпечення цих електромобілів складе не менше як 250 мільярдів євро щорічно.

Своєю чергою, Євросоюз супроводжуватиме Меморандум наданням Україні технічної допомоги. В цьому році обсяг такої технічної допомоги складе 750 тисяч євро, в наступному році ця сума може бути збільшена.

«Спільні проекти між Україною та ЄС можуть отримати фінансування від програми Horizon Europe, найбільшої програми ЄС з досліджень та інновацій з бюджетом близько 100 мільярдів євро на сім років. Тільки на галузь акумуляторів передбачено 900 мільйонів євро, а для водневих проектів — понад 1,1 мільярда. Тому ця програма пропонує багато можливостей, і Україна зможе представити свої проекти на розгляд правління цієї програми», — резюмував віце-президент ЄК.

Нагадаємо, що раніше Україна та ЄС підписали «сировинну» угоду. Україна і Євросоюз мають намір розвивати співробітництво у сфері критичної сировини і батарей.