ГоловнеПолітика

У ЄС готують власну військову концепцію

Главі дипломатії Євросоюзу Жозепу Боррелю треба до листопада 2021 року подати проект першої військової концепції ЄС Стратегічний компас. Відповідне доручення він отримав від Ради ЄС. Про це повідомляє прес-служба Ради ЄС.

Відзначається, що після презентації цього проекту знову обговорюватимуть концепцію.

Рада ЄС визнала необхідність подальшого просування в сфері безпеки й оборони.

«Концепція Стратегічний компас підвищить і скеровуватиме реалізацію рівня амбіцій у сфері безпеки й оборони. Тому Рада закликає Верховного представника у закордонних справах і політиці безпеки представити перший проект Стратегічного компаса для обговорення на засіданні Ради в листопаді 2021 року», — йдеться в заяві.

Відзначається, що ЄС треба просувати свої інтереси й цінності і вміти протистояти загрозам і викликам глобальної безпеки.

Нагадаємо, кількома днями раніше відбулися переговори глав Міноборони країн ЄС з безпеки, учасники яких домовилися посилити роль Євроспільноти як «всебічного гравця» в сфері безпеки.

Також повідомлялося, що США і ЄС вирішили поновити співпрацю з НАТО. Сторони домовилися розробити нові способи спільної роботи, щоб відповідати на численні і мінливі виклики в сфері безпеки.