ГоловнеПолітика

У ЄС назвали ціну на газ геополітичною проблемою

Євросоюз розглядає підвищення цін на газ як геополітичну проблему. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель за підсумками засідання Ради ЄС в Люксембурзі.

«Ціни на газ повинні розглядатися з геополітичної точки зору. Ми маємо намір присвятити цій темі наступне засідання Ради ЄС із закордонних справ (пройде в листопаді у Брюсселі)», — сказав Боррель.

На питання журналістів про роль Росії в газовій кризі у Європі, Боррель зазначив, що «Росія строго виконує всі контракти на поставки газу в Євросоюз, проте не постачає додаткових обсягів».

За словами Борреля, залежність ЄС у газовому відношенні від Росії — «це не новина, вона не вчора утворилася, ми отримуємо з Росії до 40% усього необхідного ЄС газу».

Нарешті, Боррель назвав ситуацію з ростом цін на газ у Європі «ідеальним штормом, коли багато об’єктивних факторів збіглися за часом».

Нагадаємо, що газ знову дорожчає через рішення Газпрому. Російська компанія вкотре не стала бронювати додаткові транзитні потужності через Україну.

Також повідомлялося, що першу нитку Північного потоку-2 заповнили газом. На другій нитці тривають пусконалагоджувальні роботи.