ГоловнеСвіт

У ЄС платитимуть компенсацію за скорочення викидів

У Євросоюзі заснували Фонд справедливого переходу (JTF), який у ЄС покликаний підтримати справедливий та інклюзивний «зелений перехід». Відповідне рішення прийнято Радою Євросоюзу, повідомила прес-служба Ради ЄС.

Відзначається, що обсяг фонду становитиме 17,5 млрд євро. На ці гроші фінансуватимуть проекти зі зниження соціально-економічних наслідків для громад ЄС, які вкрай залежать від викопного палива або галузей, що інтенсивно виробляють парникові гази і вимагають диверсифікації місцевої економіки.

Це один із заходів, які ЄС використовує для досягнення своєї мети — скорочення викидів парникових газів на 55% до 2030 року і забезпечення кліматичної нейтральності до 2050 року.

Рада ЄС наголошує, що регіони і держави-члени ЄС мають різні можливості для вирішення поставлених перед ними завдань. Тому JTF покликаний запобігати збільшенню цих відмінностей шляхом інвестування в території, від яких вимагають поетапно відмовитися від виробництва і використання вугілля, бурого вугілля, торфу і горючого сланцю або трансформувати галузі, що сильно забруднюють довкілля.

Фінансування надаватимуть тільки на основі планів справедливого територіального переходу, які мають підготувати держави-члени разом з відповідними місцевими і регіональними органами влади.

У планах визначатимуть найбільш постраждалі території і їх інвестиційні потреби.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія прийняла План дій з переходу до нульового забруднення. Заплановано до 2050 року знизити рівень забруднення до такого, який більше не буде шкідливим для здоров’я людини й екосистем.