ГоловнеПрогрес

У космосі виявили «ідеальне місце» для зародження життя

Вчені з Університету Кампінаса з’ясували, що на одному з найбільших супутників Сатурна — Титані, могли виникнути умови для зародження життя, повідомляє Science.

Дані, отримані за допомогою зонда Cassini, підтвердили, що поверхня Титану покрита органічними вуглеводнями, а також крижаною кіркою, під якою перебуває океан, що розташований приблизно за сто кілометрів нижче від поверхні супутника.

Палеонтологи дійшли висновку, що астероїд, який зіткнувся із супутником, або комета могли пробити крижану кірку, що призвело б до змішання води і органіки в нинішньому кратері.

Таким чином, ударні кратери є ідеальним місцем для зародження найпростіших живих організмів.

Вчені змоделювали удар, який призвів до появи найбільшого кратера на супутнику — Менрви, шириною 425 кілометрів. Його вік оцінюють у мільярд років.

Згідно з представленою моделлю, через високу температуру в кратері утворилося озеро, що проіснувало всього мільйон років, перш ніж замерзло. Однак планетологи вважають, що цього часу могло бути досить, щоб мікроби еволюціонували, використовуючи рідку воду, органічні молекули і тепло від удару.

Незважаючи на те, що дослідження було зосереджено на Менрві, більш молоді кратери Титана також можуть зберігати свідчення життя в кризі.

Нагадаємо, в 2026 році NASA відправить космічний апарат Dragonfly для дослідження Титана.