ГоловнеПрогрес

У магнітосфері Землі виявили стоячі хвилі

У магнітосфері Землі виявили стоячі хвилі, які утворюються потоками сонячного вітру. Їх знайшли вчені з Імперського коледжу Лондона. Дослідники вважали, що подібні хвилі повинні поширюватися в напрямку вітру, але виявилося, що це стосується не всіх, повідомляє ZN з посиланням на Science alert.

«Наша планета постійно обдувається потоком заряджених частинок від Сонця. Але вона не повністю беззахисна, її оточує магнітосфера. Коли сонячний вітер дме, зовнішні її оболонки повинні «рябіти» через те, що по ній поширюються хвилі в напрямку сонячного вітру. Але тепер виявилося, що деякі з цих хвиль стоять на місці», — йдеться матеріалі.

Вчені з’ясували, що межа магнітосфери поводиться як мембрана барабана: після удару по ній імпульсу сонячного вітру хвилі поширюються до полюсів, а потім назад до джерела.

У ході нового дослідження вчені з’ясували, що ці хвилі можуть не тільки рухатися до джерела, а й у напрямку, протилежному сонячному вітру. Дослідники провели комп’ютерне моделювання і з’ясували, що хвилі, які приходять в магнітосферу, знаходяться в протифазі з тими, що відбиваються. Під час додавання утворюються «стоячі хвилі» і переміщення в просторі не відбувається.

Такі стоячі хвилі можуть зберігатися довше, а отже вони здатні довше прискорювати частинки в навколоземному просторі і впливати на іоносферу Землі. Частинки, які прискорюються уздовж полюсів нашої планети, викликають полярні сяйва, а також можуть викликати перебої у зв’язку. Водночас необхідні подальші дослідження, щоб зрозуміти, яким чином ці стоячі хвилі можуть впливати на Землю.