ГоловнеСоціум

У Мексиці знайшли півтисячі невидимих комплексів стародавніх майя

Мексиканські вчені зробили неймовірне відкриття. Вони виявили близько 478 залишків будівель «церемоніальних комплексів майя». Відповідне дослідження опубліковано у науковому журналі Nature.

Видео дня:

Зазначається, що через багаторічну ерозію залишків будівель вони весь цей час були прихованими від людей.

Дослідження показало, що частину декору майя скопіювали в ольмеків. Це плем’я вважається ще давнішим. Про нього йдеться в ацтекських історичних хроніках.

Відомо, що ольмеки мешкали на півдні Мексики з 2500 по 400 рік до нашої ери.

Знайдені комплекси майя — це прямокутні та квадратні стоянки з платформами по краях 1050 — 400 року до н.е.

«Планування та орієнтація мезоамериканських міст були тісно пов’язані з космологією, концепціями часу та ритуальними практиками», — зазначив професор Такеші Іномата, антрополог зі Школи антропології Університету Аризони в Тусоні та його колеги.

Також вчені стверджують, що важливим регіоном у цьому відношенні є Істмійський регіон на півдні Мексики та західної Гватемали. Там розвивалися в періоди раннього та середнього формування, а також низовини західних майя.

Експерти припускають, що комплекси використовувалися як місця ритуального збору, оскільки вони включають великі центральні відкриті простори, де безліч людей може збиратися і брати участь у ритуалах.

Археологи також проаналізували орієнтацію кожного пам’ятника та виявили, що місця дещо відповідають сходу сонця певної дати.

«Хоча незрозуміло, чому були обрані конкретні дати, одна з можливостей полягає в тому, що вони можуть бути прив’язані до дня переходу до Зеніту, коли сонце проходить прямо над головою. Це відбувається 10 травня у регіоні, де було виявлено комплекси. Цього дня починається сезон дощів та стартує посів кукурудзи», — додали вчені.

Деякі місця зорієнтовані за схід сонця на 40, 60, 80 або 100 днів до дня зенітного проходження. При цьому пізніші мезоамериканські календарі засновані на числі 20.