ГоловнеПолітика

У МЗС відповіли на ноту Білорусі щодо закриття авіасполучення

У МЗС України заявили, що проблеми у відносинах між Україною і Білоруссю створює деструктивна політика білоруської влади, а не Київ. Про це сказав прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у відповідь на ноту протесту білоруського посольства, повідомляє Європейська правда.

«Закриття авіасполучення з Білоруссю стало вимушеним, але вкрай необхідним кроком. Його мета — гарантування безпеки і захист українських громадян», — пояснив Ніколенко прийняте Києвом рішення.

Він також зазначив, що з міркувань безпеки ряд інших країн за прикладом України прийняли аналогічні рішення, а європейські авіакомпанії почали облітати білоруський авіаційний простір.

Ніколенко наголосив, що примусова посадка літака Ryanair у Мінську під надуманим приводом, фактично взяття в заручники пасажирів цивільного рейсу і підступний арешт журналіста Романа Протасевича довели відсутність «червоних ліній» і непередбачуваність подальших дій білоруської влади.

«Саме тому посольству Білорусі слід апелювати не до України, а до влади своєї країни», — резюмував Ніколенко, додавши, що політика Мінська стала небезпечною для інших країн світу.

Нагадаємо, що Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. Заборона на польоти в Білорусь і з Білорусі набуде чинності в ніч на 26 травня. Рішення прийнято за дорученням президента.

Своєю чергою, Мінськ направив Києву ноту через заборону польотів. У Білорусі здивовані рішенням припинити авіасполучення через інцидент з літаком, не пов’язаним з Україною.