ГоловнеСвіт

У ПАР не фіксують важких форм штаму Омікрон

У ПАР пацієнти, заражені новим варіантом коронавірусу Омікрон, поки не зіштовхуються з ускладненнями під час хвороби. Про це глава національного об’єднання медпрацівників SAMA Анжелік Кутзеє повідомила у неділю, 28 листопада, в інтерв’ю низці ЗМІ.

За її словами, ускладнень досі не було відзначено в жодного пацієнта з цим варіантом SARS-CoV-2, який перебуває під наглядом. Однак дослідження варіанта Омікрон поки що на дуже ранній стадії, додала вона.

Саме Кутзеє першою повідомила владу ПАР 18 листопада про виявлення у країні нового варіанту коронавірусу.

Симптоми зараження варіантом коронавірусу Омікрон

Симптоми зараження варіантом Омікрон незвичайні, але легко переносяться, нагрлошує Кутзее.

«Найчастіше пацієнти скаржаться на ломоту в тілі та надмірну втому. Ми спостерігаємо це у молодих пацієнтів, не у людей похилого віку», — уточнила лікар.

Водночас в інтерв’ю газеті The Telegraph вона зазначила, що ймовірність ускладнень при зараженні варіантом Омікрон є у людей похилого віку, які страждають на діабет або серцеві захворювання.

Лише 6% населення ПАР і люди, старші за 65 років. Обидва щеплення від коронавірусу в країні зробили близько 24% мешканців.

Варіант коронавірусу Омікрон

Варіант коронавірусу B.1.1.529, який отримав назву Омікрон, вперше був виявлений у Ботсвані та ПАР у другій половині листопада 2021 року. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) надала йому статус, що «викликає занепокоєння».

За даними вчених з ПАР, через надзвичайно високу кількість мутацій цей варіант коронавірусу може бути ще заразнішим, ніж варіант Дельта, що отримав останнім часом особливо широке поширення у світі.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) оцінив загрозу поширення цього варіанта в країнах Євросоюзу від «високої до дуже високої».

При цьому конкретні наслідки зараження цим варіантом коронавірусу вчені поки що не проаналізували.

Джерело: DW