ГоловнеПолітика

У США й України немає розбіжностей щодо Nord Stream-2 — посол

Між Сполученими Штатами та Україною щодо газопроводу Північний потік-2 розбіжностей немає. Вашингтон вважає його геополітичним проектом Росії. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова, пише Голос Америки.

«І ми, і США сприймаємо його дуже однозначно: це геополітичний проект Російської Федерації, і ми розуміємо, які ризики він несе не тільки для України, але і для регіону в цілому», — сказала дипломат.

Вона наголосила, що тільки Білий дім може приймати рішення про санкції щодо газопроводу.

«Але ми абсолютно чітко відчуваємо зацікавленість США разом з нами далі працювати над тим, щоб Північний потік-2 не став зброєю проти України і регіону», — зазначила Маркарова.

Посол додала, що українська сторона продовжує активну роботу проти Північного потоку-2, надаючи партнерам інформацію про всі компанії, задіяні в даному проекті.

«Це робота, яку ми не припиняємо. Це дуже складний процес, дуже багато в ньому є непублічного, але зі свого боку можу запевнити, що і наші дипломатичні війська, і величезна енергетична команда, і особисто президент працюють над тим, щоб цього ризику не допустити», — резюмувала Маркарова.

Тим часом Вищий земельний суд Дюссельдорфа відмовився звільнити ПП-2 від газової директиви. Він відхилив скаргу компанії-оператора Nord Steam 2 на Федеральне мережеве агентство Bundesnetzagentur. Зокрема, йдеться про норми, які передбачають поділ діяльності з видобутку і транспортування газу. Пізніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков прокоментував це рішення. Північний потік-2 є виключно міжнародним комерційним проектом, заявив він.