Соціум

У США сплеск небезпечного синдрому у дітей, які перенесли COVID

У США зросла кількість випадків мультисистемного запального синдрому у дітей, який виникає після захворювання штамом коронавірусу Дельта. Подробиці про хворобу повідомили фахівці в США, передає ABC News.

Мультисистемний запальний синдром (MIS-C) — це рідкісний стан, за якого вражаються різні частини тіла, включаючи серце, легені, нирки, мозок і шкіра. Також запалюються очі або органи шлунково-кишкового тракту.

MIS-C найчастіше з’являється через чотири-шість тижнів після зараження COVID-19. Зростання захворюваності в США відбулося після сплеску штаму коронавірусу Дельта цього літа.

Медики зазначають, що синдром може викликати тяжкі стани у дітей і бути потенційно смертельним. Щоправда, за даними CDC, більшість дітей, у яких діагностовано цей діагноз, одужують за допомогою медичної допомоги.

Всього в США було зареєстровано 46 підтверджених випадків смерті від MIS-C і 5217 підтверджених випадків захворюваності MIS-C. При цьому близько 61% зареєстрованих випадків захворювання сталися у дітей латиноамериканського походження або чорношкірих. Також наголошується, що найчастіше із захворюванням стикаються діти у віці від 6 до 11 років.

Коронавірус у США підтвердили у 5,9 мільйонів дітей, при цьому інфекція MIS-C становить лише 0,0009%. Однак у період з липня по серпень середня кількість щоденних випадків MIS-C майже подвоїлася.

Видання повідомляє, що багато педіатричних лікарень у США повідомили про сплеск MIS-C в останні місяці.

Раніше у ВООЗ повідомили, що штам Дельта майже витіснив інші штами коронавірусу.