ГоловнеСоціум

У Великій Британії виявили блискучий метеорит

Частина метеорита, яку виявили в британському Уінчкомбі 1 березня 2021 року, стала першим подібним відкриттям з 1991 року. Про це пише Space.

Шматок космічного каменю висвітлив небо над Великою Британією 28 лютого. Обпалену частину астероїда знайшли на дорозі поблизу Уінчкомба, в невеликому місті графства Глостершир. Це — південний захід Англії.

Експерти стверджують, що камінь, вагою близько 300 грамів, перший відомий вуглецевий хондрит, який виявили в цій країні.

Подібні космічні камені — дуже давні метеорити, що містять велику кількість органіки і складних молекул, а саме — амінокислот. Передбачається, що вивчення цього шматка астероїда проллє світло на ранню сонячну систему і продемонструє те, як будівельні блоки життя утворилися на планеті Земля.

Цей факт унікальний тим, що з 65 000 метеоритів тільки 51 — вуглецевий хондрит.

Метеорит був помічений на другий день після яскравої вогняної кулі, яка спалахнула в небі над Англією. Місцеві жителі помітили чорні плями на дорозі. Вони зібрали шматки і зв’язалися з британською мережею спостереження за метеоритами, яка передала матеріали в Музей природної історії.

Шматок метеорита схожий на вугілля, але набагато м’якший і дуже крихкий.

Вчені стверджують, що материнські тіла вуглецевих хондритів можуть зіткнутися з атмосферою Землі на швидкості понад 150 000 миль на годину, тобто 240 000 км/год, чим і пояснюється його обгорання.

Цілком можливо, що подібні космічні камені будуть виявлені знову.