ГоловнеЕкономіка

Україна домовилася з Туреччиною про постачання СПГ

Україна і Туреччина домовилися щодо поставок зрідженого газу, повідомляє прес-служба Міненерго.

За словами заступника міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослава Демченкова, сторони домовилися сприяти співробітництву між компаніями енергетичного сектору з диверсифікації поставок газу в Україну, яке спрямоване на розвиток інфраструктури СПГ-терміналів.

Також країни домовилися співпрацювати в питанні транспортування газу через Трансбалканський трубопровід між Україною та Туреччиною.

«На цей момент ми не є активним гравцем на СПГ-ринку, але геополітична ситуація та зменшення обсягів транзиту змушують шукати нові напрямки торгівлі і співпраці для забезпечення завантаженості власної газотранспортної системи. Саме тому співробітництво з Турецькою Республікою в розрізі поставок СПГ є пріоритетним для нас», — відзначив Демченков.

Нагадаємо, наприкінці літа 2019 року Україна, Польща і США підписали меморандум про тристоронню співпрацю в газовій сфері. Згідно з ним одним із кроків забезпечення енергетичної незалежності України буде налагодження поставок СПГ через Польщу.

Але минулої осені американська компанія Louisiana Natural Gas Exports відмовилася від поставок зрідженого газу в Україну.