ГоловнеПолітика

Україна готова до членства в НАТО — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна щодня доводить свою готовність вступити в НАТО й отримати План дій щодо членства в Альянсі. Про це повідомляє прес-служба президента.

«Ми щодня доводимо, що готові бути в Альянсі більше, ніж більшість країн Європейського Союзу. Через те, що, на жаль, у нас сім років йде війна, серед українців зросла підтримка вступу в НАТО. Тому що для людей це безпека, це захист для їхніх дітей», — сказав Зеленський в інтерв’ю Agence France-Presse, Reuters і Associated Press.

За словами Зеленського, за останній рік позиція західних партнерів щодо підтримки України стала міцнішою, але лідери цих держав досі часто керуються своїми внутрішніми інтересами. Як підкреслив Зеленський, західні країни мають усвідомити, що війна на Донбасі — це також війна в Європі, де вмирають «за всі ті принципи, які проповідують і відстоюють лідери НАТО і ЄС».

«Західні партнери повинні зрозуміти, що підтримка України — це не тільки благо для українського народу, це також благо і безпека для їх країн», — додав він.

Зеленський нагадав, що під час телефонної розмови із президентом Джо Байденом він отримав запрошення відвідати з візитом США наприкінці липня. Під час зустрічі з лідером США Зеленський сподівається обговорити питання надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО, економічну підтримку, а також ситуацію з безпекою на сході країни.

Президент також відзначив, що зараз РФ повільно відводить свої війська від українського кордону після недавнього стягнення значної кількості своїх Збройних сил.

«Сьогодні ми, на жаль, маємо бути готовими до ускладнень у будь-який день. Я не вважаю, що це буде, але ймовірність провокацій є, зокрема в середині вересня, коли буде Захід-2021 (спільні військові навчання Росії та Білорусі. — Ред.)», — додав Зеленський.

Як вважає Зеленський, Росія не зацікавлена ​​в повномасштабній війні, тому що розуміє, що Україна не відступить, піде до кінця, і це може вилитися в Третю світову війну.

Водночас він сподівається на зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним для активізації мирних переговорів, «хоча російська сторона затягує її проведення без зрозумілих причин».

«Будемо сподіватися, що найближчим часом ми отримаємо адженду і терміни», — підсумував Зеленський.

Нагадаємо, раніше саміт НАТО підтвердив обіцянку ПДЧ Україні. Україна має просуватися вперед на шляху реформ для досягнення членства в НАТО, вирішили лідери Альянсу.

Також повідомлялося, що Україна змінює тактику щодо зближення з НАТО. МЗС України висловило невдоволення через відсутність прогресу щодо Плану дій щодо членства в НАТО.