Політика

Україна готує санкції проти Білорусі

Україна готує санкції проти Білорусі — Кабмін на засіданні планує схвалити санкційний список, який згодом затвердить РНБО. Відповідний проект розпорядження уряду опублікувало видання РБК-Україна в середу, 7 липня.

Україна готує санкції з урахуванням рішень Ради ЄС від 2 жовтня і 6 листопада 2020 про введення обмежувальних заходів щодо фізичних осіб, причетних до фальсифікації виборів президента Білорусі торік. Вибори пройшли без іноземних спостерігачів, а оголошені результати привели до масштабних протестів, проти учасників яких була застосована невідповідна сила.

Санкції вводять через порушення прав людини в Білорусі, репресії і насильницьке придушення мирних протестів, а також застосування тортур і незаконних затримань, в тому числі, громадян України. Санкції проти Білорусі будуть відповідати вимогам захисту національних інтересів України, додали в Кабміні.

Сьогодні на засіданні Кабмін має намір схвалити і протягом місяця внести на розгляд РНБО пропозиції щодо введення санкцій проти Білорусі. Однак конкретного списку санкцій поки немає.

Нагадаємо, що раніше Олександр Лукашенко повністю перекрив кордон з Україною. У Білорусі нібито виявлені «сплячі терористичні осередки», до яких причетні Німеччина, Україна, США, Польща і Литва, зазначив Олександр Лукашенко.

Також повідомлялося, що сім країн приєдналися до санкцій ЄС проти Білорусі. Йдеться про четвертий пакет обмежувальних заходів, прийнятий у відповідь на перехоплення Мінськом літака Ryanair і затримання Романа Протасевича.