ГоловнеПолітика

Україна і США готують Хартію партнерства

Міністерство закордонних справ України провело засідання української частини Комісії стратегічного партнерства Україна — США, на якій українська сторона почала підготовку пропозицій до порядку денного майбутнього засідання Комісії і тексту нової Хартії стратегічного партнерства Україна — США. Про це глава МЗС Дмитро Кулеба розповів на онлайн-брифінгу в четвер, 9 вересня.

Він зазначив, що про засідання Комісії домовилися президенти України і США Володимир Зеленський і Джозеф Байден.

«Президенти доручили мені і моєму американському колезі Ентоні Блінкену вперше за три роки провести засідання Комісії стратегічного партнерства. Моє завдання як співголови — забезпечити координацію зусиль для втілення пріоритетних цілей Стратегії зовнішньої політики України і подальшого зміцнення стратегічного партнерства України і США», — підкреслив Кулеба.

Він повідомив, що президенти також доручили главам дипломатії прийняти нову Хартію стратегічного партнерства на майбутньому засіданні Комісії.

«Вашингтон і Київ мають політичну волю розвивати стратегічне партнерство. Діюча Хартія була прийнята в 2008 році. Світ і виклики змінилися. Потрібен новий базовий документ, який зробить наші відносини ще міцнішими», — підкреслив Кулеба.

За його словами, учасники засідання визначили три пріоритетних завдання:

— Підготувати реформу Комісії, щоб зробити її структуру більш дієвою і ефективною

— Внести на розгляд американської сторони український проект нової Хартії стратегічного партнерства

— Підготувати до розгляду на засіданні Комісії план трансформації України, який президент Володимир Зеленський представив у США

«План трансформації — це набір конкретних інвестиційних проектів в Україні, які змінять нашу державу, зроблять її сильнішою, а Комісія стратегічного партнерства — це той інструмент, який дозволить розглянути ці проекти для пошуку фінансування та американських бізнес-партнерів для їх реалізації», — підкреслив Дмитро Кулеба.

Глава української дипломатії також заявив, що після зустрічі президентів з’явилося чітке відчуття що США готові йти вперед у відносинах з Україною.

Нагадаємо, що раніше Кулеба заявляв, що влада України розраховує на допомогу США в процесі вступу в НАТО.