ГоловнеПолітика

Україна може стати регіональним хабом для діяльності ОБСЄ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч з директором Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ) Маттео Мекаччі під час візиту в Стокгольм. Про це повідомляє МЗС України.

Відзначається, що на тлі того, що Росія блокує проведення ОБСЄ засідань з реалізації заходів з питань людського виміру (HDIM), Дмитро Кулеба запропонував ініціативу зробити Україну регіональним хабом для діяльності ОБСЄ у сфері захисту прав людини і зміцнення громадянського суспільства.

«В Україні дуже сильне громадянське суспільство. Ми вважаємо це силою та перевагою нашої країни. Тому ми готові взяти на себе роль регіонального хаба зі зміцнення громадянського суспільства в регіоні Центральної Європи», – заявив міністр.

Він запропонував БДІПЛ ОБСЄ розглянути можливість провести в Україні заходи, які стали б майданчиком для ефективної взаємодії представників урядів і громадянських громад держав регіону.

Кулеба наголосив, що важливо за допомогою регіональних і міжнародних механізмів, зокрема БДІПЛ, здійснювати моніторинг, навіть дистанційний, ситуації у сфері прав людини на тимчасово окупованих територіях України відповідно до українського національного законодавства і норм міжнародного права.

Крім того, під час зустрічі було порушене питання захисту прав громадян України, які перебувають у місцях позбавлення волі в Російській Федерації та на тимчасово окупованих українських територіях.

Раніше повідомлялося, що на зустрічі міністрів ОБСЄ виникла «дипломатична суперечка».