ГоловнеСоціум

Україна наростила можливості для зберігання COVID-вакцини Pfizer

Україна наростила можливості і тепер може зберігати від 200 тисяч до 6 млн доз COVID-вакцини Pfizer в умовах наднизьких температур. Про це повідомляє МОЗ.

МОЗ разом із міжнародними партнерами продовжує розширювати можливості холодового ланцюга для зберігання та транспортування вакцин, які потребують наднизьких температур — від -60 до -80.

«Це означає, що Україна зможе забезпечити зберігання в ультрахолодовому режимі всієї вакцини, яка надходитиме у 2021 та 2022 роках. Це було однією з умов контрактів на її постачання в Україну на 2022-2023 роки», — заявив голова МОЗ Віктор Ляшко.

Для зберігання вакцини Pfizer на регіональних складах встановили понад 50 морозильників, які розраховані в середньому на 40 тисяч доз вакцини. Загальні можливості зберігання на обласних складах досягли 2 млн доз.

Крім того, у великих регіональних центрах (Дніпро, Одеса, Харків та Львів) найближчим часом будуть додатково встановлені морозильні камери із можливістю зберігання до 200 тисяч доз вакцини. Ще десять таких морозильних камер буде встановлено на національному складі.

До кінця 2021 року Україна має отримати ще 7,5 млн доз вакцини Comirnaty/Pfizer.