ГоловнеПолітика

Україна передасть в Гаагу відомості щодо ситуації на Донбасі

Внаслідок ворожих обстрілів з 2014 року в Донецькій області загинули 735 і поранено 1835 цивільних осіб. Ці відомості, а також інформацію про численні факти ведення військових дій невибіркового характеру з боку представників незаконних збройних формувань РФ передадуть до Міжнародного кримінального суду. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

«Керівник Донецької обласної прокуратури підписав інформаційне повідомлення в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду щодо серйозних порушень міжнародного гуманітарного права під час збройного конфлікту на території регіону», — йдеться в повідомленні.

Звернення прокуратура підготувала у співпраці з Луганським обласним правозахисним центром Альтернатива.

З 2014 року задокументовано понад 3,5 тис. пошкоджених та зруйнованих об’єктів інфраструктури Донецької області. Майже 3 тис. осіб визнані потерпілими. З них понад 90% — саме фізичні особи. «Отримані докази загибелі 735 і поранення 1835 цивільних внаслідок ворожих обстрілів», — повідомляють в прокуратурі.

Усього в правоохоронних органах області є інформація про 3969 фактів пошкодження та руйнування житлових будинків, промислових будівель і інших цивільних об’єктів. Крім цього, ведеться реєстр постраждалих в результаті збройного конфлікту, який дозволяє визначати кількість постраждалих, обсяги збитків і надати відповідну правову оцінку діям представників окупаційних адміністрацій РФ.

Як повідомлялося раніше, на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донбасу фіксують безліч порушень прав людини, зокрема, про тортури ув’язнених, обмеження свободи слова і закриття КПВВ.