ГоловнеПолітика

Україна поліпшила позиції у рейтингу розвитку ООН

Україна піднялася на дев’ять позицій і зайняла 36 місце серед 165 країн у щорічному рейтингу сталого розвитку, що публікується ООН і Фондом Bertelsmann. Дані рейтингу містяться на сайті організації.

Прогрес України зафіксовано в досягненні десяти із 17 цілей, що визначають сталий розвиток країни в економічній, соціальній та екологічній сферах. У жодній із базових цілей Україна не погіршила свої позиції. Найбільший прогрес зафіксований у досягненні мети ліквідації убогості.

У рейтингу Україна випередила такі країни, як Ізраїль (38 місце), Греція (37), Люксембург (42), Росія (46).

У топ-5 країн з питань сталого розвитку увійшли Фінляндія, Швеція, Данія, Німеччина та Бельгія.

Автори дослідження пишуть, що вперше з 2015 року середній глобальний показник індексу виявився нижчим за показник попереднього року.

«Зниження обумовлене зростанням рівня бідності та безробіття після спалаху пандемії COVID-19. Поки панує пандемія, не може бути сталого розвитку та економічного підйому», — йдеться у звіті.

Індекс цілей сталого розвитку — набір з 17 взаємопов’язаних цілей, що складаються з близько 100 критеріїв, розроблених у 2015 році Генеральною асамблеєю ООН в якості «плану досягнення кращого і більш сталого майбутнього для всіх». Ці цілі були названі в резолюції Генасамблеї Порядком денним на період до 2030 року, і вони замінили собою Цілі розвитку тисячоліття. ООН збирає дані для індексу на основі офіційних статистичних показників країн.

Показник країни відображає, наскільки, в процентному співвідношенні, вона досягла тієї чи іншої мети. Україна досягла 100% за такими критеріями, як грамотність населення, співвідношення чоловіків і жінок за кількістю років навчання, доступ до електрики.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав указ про реалізацію 17 цілей сталого розвитку України на період до 2030 року. Цей документ спрямований на забезпечення національних інтересів країни зі сталого розвитку економіки, громадянського суспільства і держави для досягнення зростання рівня і якості життя населення, дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина.