ГоловнеСоціум

Україна приєднається до всесвітньої мережі COVID-сертифікатів

У МОЗ заявили про готовність України приєднатися до глобальної мережі COVID-сертифікатів. Про це на брифінгу заявила заступник міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

Після цього для вакцинованих українців стануть доступні вільні та зручні подорожі до країн світу.

«Незабаром із COVID-сертифікатом можна буде відвідати понад 80 країн світу. Україна готується приєднатися до глобальної мережі COVID-сертифікатів, здатної охопити всі країни світу», — повідомила Карчевич.

Учасники мережі визнаватимуть цифрові документи один одного і не вимагатимуть додаткових COVID-документів для перетину кордону, зазначили у МОЗ.

Це означає, що вакциновані українці можуть приїхати до іншої країни без ПЛР-тесту та самоізоляції. На сьогоднішній день такий доступ є у 52 країнах світу.

Тим часом, в Україні майже щодня виявляють підроблені COVID-сертифікати. Так, нещодавно СБУ викрила нові мережі з виготовлення та продажу фейкових COVID-сертифікатів — у Львівській та Вінницькій областях.

Перед цим у Києві поліцейський та медик організували схему підробки COVID-сертифікатів. Поліцейський підшукував «клієнтів» і приводив їх до лікаря, яка вносила неправдиві дані про вакцинацію до бази Helsi.