ГоловнеПолітика

Україна просить підтримки у НАТО в збереженні транзиту газу

Гарантоване збереження фізичного транзиту газу через територію України в обсязі не менше 45 млрд куб. м в рік є одним з важливих моментів, щоб не дозволити Росії застосовувати зброю проти України чи Європи. Про це заявив глава Оператора ГТС України Сергій Макогон.

«Енергетична безпека України є невід’ємною складовою безпеки євроатлантичного регіону — саме цю ідею я пояснював партнерам України на засіданні Політичного комітету Альянсу з енергетичної безпеки», — написав він у Facebook після засідання Політичного комітету НАТО з енергетичної безпеки і двосторонніх зустрічей із представниками країн — членів Альянсу в Брюсселі.

Іншими важливими кроками Макогон назвав відсутність будь-яких винятків на застосування норм Третього енергетичного пакета для Північного потоку-2 і дотримання ринкових, а не геополітичних принципів діяльності — без штучного створення «вузьких місць» і без необґрунтованого бронювання потужностей, із прозорим тарифоутворенням.

Він підкреслив, що Україна ніколи не була єдиною мішенню в багаторічній гібридній війні Росії.

«Наслідки дій Газпрому вже відчули на собі і країни НАТО. Основні цілі агресора — послабити безпеку України, створити розкол в ЄС і підірвати основи трансатлантичного союзу», — вважає він.

Макогон повідомив, що незважаючи на газову кризу в Європі і зростання ціни до рекордно високих $ 1 900 за 1000 куб. м, на цей час Газпром транспортує через ГТС України навіть менше законтрактованих обсягів (менше 109 млн куб. м на добу), тоді як Україна пропонує додаткові потужності в 80 млн куб. м на добу.

Нагадаємо, російський Газпром розраховує, що нинішня зима буде холодною, а тому «хорошою» для компанії.

За оцінками Газпрому, на початок опалювального сезону дефіцит газу в Європі буде 28%, або 18,5 млрд кубометрів.