ГоловнеПолітика

Україна та США підписали Хартію партнерства

Глава МЗС України Дмитро Кулеба та державний секретар США Ентоні Блінкен підписали Хартію стратегічного партнерства Україна-США, яка визначає основні напрямки двосторонніх відносин у ключових сферах на роки вперед. Про це повідомляє українське МЗС.

Оновлена ​​Хартія замінить аналогічний документ, який Україна та США уклали у 2008 році. Редакція 2021 року має низку відмінностей, передусім пов’язаних із новими реаліями, зокрема агресією РФ проти України, пояснював напередодні Кулеба.

У документі зазначено, що США підтверджують зобов’язання підтримувати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим. Передбачається розширення двосторонньої взаємодії з метою посилення безпеки у Європі та Чорноморському регіоні, а також для зміцнення енергетичної безпеки.

Хартія також закріплює підтримку Вашингтоном прагнень Києва до його членства у європейських та євроатлантичних інститутах. Документ позитивно оцінює проведення важливих реформ України. США визнають прогрес у реформуванні правосуддя, успіхи у створенні антикорупційних органів, передбаченні земельної реформи, децентралізації, діджиталізації та деолігархізації.

Крім того, в оновленому документі закріплено підтримку Америкою амбітного плану трансформації української економіки, що передбачає модернізацію ключових секторів та сприяння інвестиціям.

Україна та США переглядатимуть цю Хартію кожні 10 років або раніше, якщо обидві сторони вважатимуть, що вона потребує змін.

Раніше МЗС назвало три головні теми візиту української делегації до Вашингтона, де сьогодні відбулося засідання Комісії стратегічного партнерства Україна-США.