ГоловнеПолітика

Україна вже до червня отримає від США катери Island

Американські патрульні катери класу Island прибудуть в Україну протягом перших шести місяців поточного року. Про це повідомив командувач Військово-морських сил України контрадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Очікуємо, що Island прийдуть до нас протягом наступного першого півріччя, а до кінця 2021 року набудуть усіх здатностей — тоді матимемо дивізіон із п’яти катерів цього класу», — зазначив контрадмірал.

Також він поінформував, що зараз катери проходять у США відповідне технічне обслуговування та доозброєння, а вже в цьому місяці українські екіпажі відправляються в Балтімор, де будуть проводити допідготовку на борту.

Крім того, додав Неїжпапа, підписано контракт на будівництво американських катерів Mark VI для України.

«Сподіваємося, за два найближчі роки (тобто до кінця 2022) перша партія дійде до ВМС України. Ми повністю визначилися із системами озброєння, які будуть встановлюватися як на Mark VI, так і на Island», — підкреслив командувач.

Нарешті, контрадмірал висловив надію, що в січні британські колеги повідомлять деталі щодо будівництва восьми ракетних катерів (з комплектацією) для ВМС України, про що раніше домовилися.

Нагадаємо, американські військові готують кілька патрульних катерів класу Island до відправки в Україну. За словами українського посла в США Володимира Єльченка, у жовтні він особисто оглянув їх у Балтіморі.