ГоловнеЕкономіка

Україна вже вичерпала три квоти на поставки в ЄС

Україна з початку 2021 року вичерпала виділені квоти на безмитні поставки меду, виноградного і яблучного соків у країни Євросоюзу. Про це сказала аналітик асоціації Український клуб аграрного бізнесу Світлана Литвин, повідомляють Українські Новини.

При цьому також повністю використана квартальна квота (на січень-березень) на поставки яєць, яєчних продуктів і м’яса птиці.

Крім меду, українські експортери використали 74% річної квоти на кукурудзу, 43% на цукор, 24% на крупи і борошно, 18% на оброблені томати, 9% на крохмаль, 8% на пшеницю і 16% квартальної квоти на м’ясо птиці в тушках.

Литвин прогнозує, що, як і в минулому році, квоти за названими позиціями будуть закриті, причому більшість із них — у першому півріччі.

Нагадаємо, Україна за три тижні використала квоту ЄС на мед, яка в 2020 році зросла до 6 000 тонн в рік. З початку року українські експортери використовують можливості 19 з 40 тарифних квот.

Тарифні квоти дозволяють українським виробникам експортувати продукцію в країни ЄС за пільговою або нульовою ставкою мита. Експортувати можна і без використання квот, але тоді потрібно платити мито в повному обсязі.

Усього на цей рік Євросоюз збільшив квоти для 18 сільськогосподарських позицій.