ГоловнеЕкономіка

Україна закачала мільярд кубів газу в ПСГ

За два місяці сезону закачування Оператор газосховищ України поповнив ПСГ майже 1 млрд куб. м газу. Запаси досягли 16,3 млрд кубів, що на 18,4% менше від торішніх показників, повідомляє Укртрансгаз в понеділок, 5 липня.

Зазначено, що темпи закачування в червні дещо зросли в порівнянні з попереднім місяцем і склали 570 млн кубів. Це в три рази менше в порівнянні з червнем 2020 року.

Станом на 1 липня іноземні трейдери зберігали в режимі «митний склад» 4,1 млрд куб. м газу. Це на 14,7% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Зараз ми вже бачимо чіткий позитивний прогноз і значне зростання імпорту газу на митну територію України протягом липня… За попередніми оцінками, до опалювального сезону ми підійдемо із запасами газу в ПСГ на рівні 19-20 млрд куб. м. Цього вистачить, щоб комфортно пройти опалювальний сезон в Україні і при цьому продовжити співпрацю з нашими іноземними замовниками, — заявив в.о. гендиректора Укртрансгазу Сергій Перелома.

Нагадаємо, цьогоріч уряд постановив накопичити до опалювального сезону щонайменше 17 млрд кубів газу, хоча в минулий опалювальний сезон країна увійшла з рекордними запасами в майже 28,5 млрд кубометрів.

Як відомо, закачування імпортного газу в ПСГ Україна почала тільки в червні, а низькі обсяги закупівель пояснюються високою ціною на газ в Європі, яка перевищила 450 доларів за тисячу кубометрів.