Прогрес

Уперше знайдена система з шести зірок, які затьмарюють одна одну

Учені вперше знайшли систему з трьох затемнено-подвійних зірок. Як пише N+1 з посиланням на препринт Центру космічних польотів імені Годдарда NASA на arxiv.org, система TIC 168789840 може допомогти дослідникам зрозуміти, як формуються подібні об’єкти.

Затемнено-подвійними називають близькі подвійні зірки, які, обертаючись навколо спільного центру мас, закривають одна одну. Це можливо в тому випадку, коли площина орбіти світил близька до променя зору спостерігача.

Подвійні затемнювані зірки зустрічаються рідко, у 2019 році вченим було відомо лише про 150 подібних об’єктів. Ще рідше спостерігаються затемнювані системи з великим числом світил. Наприклад, нещодавно була відкрита лише третя система, що складається з двох затемнено-подвійних зірок.

Перша знайдена система, що включає в себе три затемнено-подвійні зірки, знаходиться на відстані близько 1,9 тисячі світлових років.

Дві пари, А і С, які складаються із затемнено-подвійних зірок, роблять один оборот навколо спільного центру мас за 1,57 і 1,3 дня відповідно, а також один повний оборот навколо одна одної за 3,7 року.

Інша затемнено-подвійна зірка, В, складається зі світил, що обертаються навколо один одного з періодом 8,2 дня, і здійснює один оборот навколо пари А і С за дві тисячі років.

Незважаючи на те, що TIC 168789840 — не перша відома система з шести зірок, це перша система, де всі зірки затьмарюють одна одну.

Астрофізики вважають, що А і С колись були молодою подвійною зіркою, повз яку пройшла третя одиночна зірка В. Це привело до її гравітаційного захоплення, а також викликало збурення в навколишній газопиловій хмарі, внаслідок якого у кожного з компонентів потрійної системи зародилися компаньйони.