ГоловнеСоціум

Уряд відв’яже штрафи від прожиткового мінімуму

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що розмір штрафів в Україні припинять визначати на основі прожиткового мінімуму. Методологію розрахунку прожиткового мінімуму змінять так, щоб за його рахунок можна було задовольнити базові потреби людини, заявила Лазебна в ефірі телеканалу Дом.

Лазебна пояснила, що розмір прожиткового мінімуму повинен бути більший, оскільки чиновники вирішили змінити методологію визначення розміру штрафів.

«Ми аналізували 180 законодавчих актів, в яких є прив’язка до прожиткового мінімуму, і дивилися, на що її можна замінити. Вирішили залишити цю прив’язку у формуванні основних нарахувань: тільки пенсія і мінімальна зарплата. А все інше прив’язуємо до базових виплат, щоб у людини не було ніяких втрат», — пояснила міністр.

За її словами, Мінсоцполітики разом з експертами розробило комплекс змін в законодавство і вже передали в парламент відповідні законопроекти.

«Вийшло чотири законопроекти. Один про методологію, другий про відв’язку, далі — про базові величини для штрафів і для соціальних виплат і доплат. Ми це все прописали», — резюмувала Лазебна.

З 1 липня в Україні загальний показник прожиткового мінімуму становить 2294 грн, з 1 грудня він зросте до 2393 грн. Прожитковий мінімум встановлений для різних категорій громадян:

діти до 6 років — 2013 грн (з 1 грудня — 2100 грн)
діти від 6 до 18 років — 2510 грн (з 1 грудня — 2618 грн)
працездатні особи — 2379 грн (з 1 грудня — 2481 грн)
особи, які втратили працездатність — 1854 грн (з 1 грудня — 1934 грн)
Прожитковий мінімум — це набір харчових продуктів, непродовольчих товарів і послуг, достатній для забезпечення нормального функціонування організму людини. Щорічно вартість цього державного соціального стандарту оновлюють, а перелік товарів і послуг міняють з урахуванням фактичних потреб населення.