ГоловнеПолітика

В ЄС обговорюють можливість введення електронних віз для іноземців

Європейська Комісія розпочинає консультації про можливість введення електронних віз на в’їзд в ЄС для громадян третіх країн, замість паперових «стікерів», які зараз проставляються в паспортах іноземців. Про це повідомила прес-служба Європейської комісії.

«Зміни, які зараз розглядаються, включають введення цифрової візи, яка замінить паперовий візовий стікер, який використовується зараз, і дозволить всім, хто планує поїздки в ЄС, подавати заявки на отримання віз повністю в режимі онлайн», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що непаперова і безконтактна процедура дозволить заощадити час і гроші для людей, які планують подорожі, а також для консульських установ, одночасно забезпечуючи високий рівень безпеки на зовнішніх кордонах ЄС. Ця ініціатива повністю відповідає наміру Єврокомісії модернізувати і перевести в «цифру» більшість громадських послуг в Євросоюзі.

Громадські консультації щодо цього триватимуть з 11 березня по 3 червня. Свої пропозиції за результатами цього обговорення Єврокомісія представить до кінця 2021 року.

Оновлений Пакт ЄС з питань міграції та притулку визначає завдання повної цифровізації візових процедур до 2025 року.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія готує проект паспорта вакцинації. Під час обговорення мають намір домагатися, щоб введення паспортів вакцинації не допускало дискримінації громадян ЄС.

Нагадаємо, 2 лютого набули чинності оновлені правила видачі віз Євросоюзу.