ГоловнеПолітика

В ЄС схвалили пігулки компанії Pfizer від COVID

Регулятор Євросоюзу з лікарських засобів (EMA) у четвер, 16 грудня, дозволив використання таблеток Паксловід компанії Pfizer від COVID-19 до їх офіційного схвалення, як крайній захід для стримування хвилі штаму Omicron. Про це повідомляє сайт регулятора.

Зазначається, що таблетки Паксловід були визнані новаторськими, оскільки їх не потрібно вводити або приймати внутрішньовенно, що робить їх більш доступними.

«Ліки, які ще не зареєстровані в ЄС, можна використовувати для лікування дорослих з COVID-19, які не потребують додаткового кисню та мають підвищений ризик прогресування до тяжкого захворювання», — йдеться у повідомленні EMA.

Таблетки Pfizer – це комбінація нової молекули PF-07321332 та противірусного ритонавіру для ВІЛ, що приймаються у вигляді окремих таблеток.

Можливі побічні ефекти – зміна смаку, діарея та блювання. Вагітним жінкам не слід застосовувати препарат.

EMA повідомила, що також запускає «повторний огляд» таблеток Pfizer, який може призвести до повного схвалення через кілька місяців.

Тим часом Данія в четвер першою в ЄС схвалила застосування таблеток для лікування COVID-19 Молнупіравір компанії Merck, повідомляє Reuters.

Зазначається, що застосування препарату стосується пацієнтів із групи ризику, зокрема людей похилого віку.

«Ми вважаємо, що переваги лікування (за допомогою Молнупіравіру, – ред.) переважають недоліки для тих пацієнтів, які найбільше ризикують серйозно захворіти на COVID-19», — заявила головний лікар Управління охорони здоров’я Кірстин Молл Харбо.

Розробник заявляє, що за даними випробувань, препарат удвічі знижує можливість госпіталізації або смерті при COVID-19.

Як повідомлялося, у листопаді EMA рекомендувало таблетки проти коронавірусу від Merck — Lagevrio (також відомого як Молнупіравір) для лікування COVID-19. Регулятор зазначив, що препарат можна використовувати для лікування дорослих з COVID-19, які не потребують додаткового кисню та мають підвищений ризик розвитку тяжкої форми COVID-19.

Раніше компанія Pfizer заявила, що її таблетки Паксловід скоротили кількість госпіталізацій та смертність серед уразливих людей майже на 90%.