ГоловнеПолітика

В ЄС вирішують, як по Білорусі вдарити санкціями

ЕвросоюзНові санкції Євросоюзу щодо Білорусі можуть стосуватися калію, нафти і фінансових транзакцій. Про це заявили міністри закордонних справ країн Євросоюзу перед неформальною зустріччю в Лісабоні, де обговорюється це питання, повідомляє Reuters.

Учасники зустрічі заявили, що розглядають можливі санкції проти секторів, які грають центральну роль в економіці Білорусі, щоб завдати реальної шкоди Олександру Лукашенку.

«Я думаю, що ключове слово — це поташ. Ми знаємо, що Білорусь виробляє дуже багато поташу, це один з найбільших постачальників у світі, і я думаю, що Лукашенку буде дуже боляче, якщо нам вдасться щось зробити в цій галузі» , — заявив міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс сказав, що ЄС слід розглянути можливість удару по нафтовому сектору.

Глава МЗС Німеччини Хайко Маас розповів про можливі заходи з фінансових транзакцій, які, за словами дипломатів, ймовірно, включатимуть запобігання надання кредитів ЄС білоруським банкам.

Агентство ТАСС також повідомляє, що на зустрічі обговорювалося введення санкцій проти поставок газу через Білорусь.

При цьому Маас зазначив, що ці санкції є, скоріше, «середньо- і довгостроковою темою». Глава МЗС ФРН також підкреслив, що перед введенням подібних санкцій країни проведуть ретельне обговорення.

Довідка: експорт поташу — солі з високим вмістом калію, використовуваного в добривах, — один з основних джерел іноземної валюти для Білорусі. Державна компанія Білоруськалій заявляє, що вона виробляє 20% світових поставок.

Нагадаємо, сьогодні в ЄС заявили, що запустили нові санкції проти Білорусі, проте ще не визначені сектори, на які вони будуть поширюватися.

Як повідомлялося, двома днями раніше в ЄС прийняли рішення про п’ятий пакет санкцій проти Білорусі. У відповідь Олександр Лукашенко закликав країни Заходу припинити санкційний тиск на Білорусь.