ГоловнеСоціум

В Ісландії продають діючий вулкан

Ісландська сім’я, що володіє ділянкою, де розташований вулкан Фаградальсфьялл, отримала пропозиції від потенційних покупців. Про це повідомляє Bloomberg.

«Я знаю, що земля продається за правильну ціну, і ми вже отримали принаймні дві пропозиції», — сказала співвласниця ділянки Анна Тордіс Гудмундсдоттир.

Жінка є однією з 19 спадкоємців, які володіють територією ферми, відомої як Граун.

Вчені кажуть, що вулкан Фаградальсфьялл може вивергати лаву роками. Його відвідали вже понад 10 тисяч туристів. Щоб впоратися з потоком відвідувачів, влада Ісландії влаштувала 3,5 кілометрову пішохідну доріжку до місця виверження і патрулюють територію. Влада країни виділила 564 тисячі доларів на будівництво інфраструктури і нагляд у районі виверження.

Як очікують нинішні власники, в результаті місце матиме сервісний центр і автостоянку. Крім того, передбачається видача туристичним компаніям ексклюзивних ліцензій на проїзд до місця виверження або приземлення вертольотів поруч.

Нагадаємо, що вулкан в Ісландії почав вивергатися 20 квітня після 900 років сну. Небо над Рейк’явіком забарвилося в червоний колір. Людей попросили залишатися вдома і не відкривати вікна.

Пізніше в Ісландії виникли вулканічні розломи. Довжина тріщин становить близько 100-200 метрів, місцева влада закрила доступ до території вулкана і евакуювала туристів.