ГоловнеПолітика

В ООН заявили про переслідування і тортури в Криму

Проміжну доповідь генсека ООН про ситуацію з правами людини в Криму буде представлено на сесії Ради ООН з прав людини, що стартує в понеділок. Про це заявила перший заступник глави МЗС України Еміне Джапарова в Facebook в суботу, 19 червня.

«Доповідь фіксує, що продовжуються практики незаконного переслідування кримчан, застосування тортур для самообмови, переміщення незаконно засуджених на територію Російської імперії, безкарність органів російської окупаційної влади, зокрема ФСБ», — повідомила Джапарова.

Водночас відзначається ретроспективне застосування російського законодавства, зокрема для наступу на свободу ЗМІ і позбавлення житла кримчан, що є фактично однією з форм примусової зміни демографічного складу населення.

Також беззаконня «влади» анексованого півострова включають наступ на релігійні свободи, зокрема мова йде про переслідування Православної церкви України.

«Це ті практики в порушенні норм міжнародного права, які з собою принесла Росія як окупаційна влада на українські землі Криму і Донбасу», — підсумувала Джапарова.

Нагадаємо, що раніше в Криму заочно винесли вирок Рефату Чубарову. Главу Меджлісу звинуватили в заворушеннях у будівлі Верховної Ради Криму в лютому 2014 року, в ході яких загинули двоє людей.

Також повідомлялося, що глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав ОБСЄ приділити більше уваги Криму. Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ слід збільшити кількість своїх зусиль на кримському напрямі.