ГоловнеЕкономіка

В СБ оцінили можливість створення прозорого ринку землі в Україні

Україна має всі передумови для запуску прозорого ринку землі, вважають у Світовому банку. Там також повідомили, що разом з ЄС готові і надалі надавати технічну підтримку Україні для впровадження цієї реформи, повідомляє урядовий портал.

Про це йшлося під час зустрічі представників уряду та профільних відомств з експертами Світового банку та Представництва Європейського Союзу в Україні.

«Провідний експерт Світового банку Клаус Дейнінгер зазначив, що в України є всі передумови для забезпечення прозорого ринку землі, що підвищить ефективність використання земельних ресурсів, забезпечить основу для розвитку сільського господарства, сільських територій і місцевого населення», — йдеться в повідомленні.

При цьому заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький заявив, що всі пріоритети Кабінету міністрів щодо подальшого впровадження земреформи поширюються і на 2021 рік, адже за півроку стартує ринок землі.

Раніше повідомлялося, що Зеленський схвалив створення Аграрного реєстру, який спростить надання таргетованої державної підтримки для сільгоспвиробників.

Нагадаємо, 30 березня Рада прийняла закон про введення ринку землі з липня 2021 року. Відповідно до закону, перші два роки землю продаватимуть тільки громадянам України і не більше 100 гектарів в одні руки. Після цього купувати гектари дозволять українським юридичним особам — і не більше 10 тисяч гектарів в одні руки. Питання про продаж землі іноземцям обіцяють вирішити на референдумі пізніше.