ГоловнеСоціум

В Україні прогнозують погіршення ситуації з COVID

Ситуація з поширенням коронавірусу в Україні може погіршитися вже в липні через штам Дельта, який зараз стрімко поширюється в Європі. Про це повідомив керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганіченко під час онлайн-брифінгу.

За його словами, минулого тижня кількість нових зареєстрованих випадків зараження на території Європи зросла на 44%. Велика частина з них — новий штамп Дельта, який також нещодавно виявили і в Україні.

«Фіксується різкий спалах після довгого спаду, за яким йшли Європа і Україна. У трійку країн, які були епіцентрами спалаху — Велика Британія, Португалія та Росія — додалася Іспанія», — зазначив Юрій Ганіченко.

Україна поки що перебуває на 10 місці в зеленій зоні. Показник захворюваності на COVID — 1,8%, а показники смертності від хвороби і зайнятості медичних ресурсів — продовжують зменшуватися.

Однак Ганіченко переконаний, що ситуація з COVID-19 на території України може погіршитися вже в кінці липня або початку серпня.

«Період відпусток — небезпечний. Це зовнішня загроза і для України також. Захворювання перекидається з країни в країну», — додав експерт.

Ганіченко зазначив, що Україні необхідно збільшити темпи вакцинації до 250 тисяч осіб на добу (в 3-4 рази більше, ніж сьогодні).

Раніше вірусолог оцінив ефективність вакцин від штаму Дельта. За його словами, вакцини менш ефективні при штамі Дельта, ніж при попередніх мутаціях, однак вони не безсилі.