Соціум

В Україні тренують мобільні бригади вакцинації

В Україні стартували практичні заняття мобільних бригад для COVID-вакцинації препаратами Pfizer/BioNTech і AstraZeneca. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Другий етап навчання серед мобільних медичних бригад стартував у Києві 15 лютого. Перший — онлайн-тренінги, деякі з членів мобільних бригад вже пройшли.

Організатором тренінгів виступає Бюро ВООЗ в Україні спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ.

Вже до кінця тижня практичні заняття пройдуть, мінімум, по 2 мобільні бригади з кожної області. При цьому одна мобільна бригада з області вивчить спосіб використання, введення і особливості роботи з вакциною Pfizer/BioNTech, інша — з AstraZeneca, що дозволить оперативно запустити процес імунізації від COVID-19.

Під час навчання медпрацівники отримають актуальну інформацію про вакцинацію:

рекомендації з консультування до і після вакцинації,
як вводити вакцину — правильна техніка і місце (для кожного виробника окремо),
як розраховувати потреби у вакцині та ін’єкційних матеріалах,
як безпечно утилізувати використані ін’єкційні матеріали,
надання екстреної невідкладної допомоги в разі потреби.

Також уточнюється, що мобільна бригада складатиметься з лікаря, двох медсестер, реєстратора і водія, але навчання проходять і медики, що увійшли до резервного складу мобільної бригади. На всіх етапах вакцинації в Україні буде створено близько 600 мобільних бригад.

Нагадаємо, що раніше глава МОЗ Максим Степанов ще посунув терміни початку вакцинації. Процес імунізації почнеться або в кінці цього тижня, або на початку наступного, хоча мала початися вчора.

Також повідомлялося, що в Україні почали реєстрацію третьої COVID-вакцини. Першою в Україні почала реєстрацію вакцини китайська Sinovac. А сьогодні документи подали AstraZeneca і Pfizer.