ГоловнеСоціум

В Україні відзначили 30-річчя відновлення канонічної діяльності Вірменської Апостольської Церкви

30-річчя з дня відновлення своєї діяльності в Україні відзначає Вірменська апостольська церква. Це — одна з найдавніших християнських Церков світу, про це повідомляє AnalitikaUA.net.

В Україні вона існувала до кінця Другої світової війни, а потім — була знищена радянським режимом. А відновили її лише — у 1991 році. Про роль вірменської церкви — говорили сьогодні на міжнародній конференції. Її організували науковці та представники церков, спільно із Союзом вірмен України. Зустріч провели в «Софії Київській», де зібралися експерти, історики та релігійні діячі з різних країн світу.

На заході були присутні заступник голови Спілки вірмен України Давид Мкртчян та Надзвичайний та Повноважний посол Вірменії в Україні Володимир Карапетян.

«Мета конференції, насамперед, оскільки це наукова конференція — розкрити якісь нові грані у вивченні і дослідженні вірмен і вірменської церкви в Україні. Коло питань — взагалі все, що стосується вірменської діаспори, культури, релігії, церкви в Україні», — відзначила Ірина Гаюк доцент кафедри Львівської національної академії мистецтв.

В рамках конференції відкрилася виставка «Вірменська Церква в Україні: історія та сучасність», також відбулася презентація книги Ірини Гаюк – «Історична панорама релігійних центрів вірменської церкви на українських землях».

У книзі представлено панорамний огляд історії та сучасності всіх вірменських церковних центрів – різних конфесій. Видання має інформаційно-довідковий характер та розраховане на релігієзнавців, істориків, краєзнавців та широке коло читачів.

Раніше повідомлялося, що будівництво церков, ідентифікація, відновлення та збереження, є одним з основних напрямків діяльності вірменської діаспори України. За словами Глави Союзу вірмен України Вілена Шатворяна, згідно вірменським традиціям, церква є не тільки духовним центром, а й виконує роль культурного центру.