Men's & Women's

Вагітність може видавати себе незвичайними ознаками

Такі ранні симптоми вагітності, як втома, ранкова нудота і часті позиви до туалету, відомі практично кожній людині. Але існують ще й інші знаки, які надсилає ваше тіло, щоб повідомити про зародження нового життя — про них ви точно нічого не знаєте, інформує Ukr.Media.

Закладений ніс

Ви прокидаєтеся з забитим носом? Або, можливо, вам доводиться прочищати його частіше, ніж зазвичай? Причиною цього є підвищене вироблення слизового секрету у період вагітності. І, до речі, це відбувається не лише у вашому носі!

Металевий присмак

Зміна смакових рецепторів, також відома як дисгевзія, зазвичай минає після першого триместру, але може зберігатися й протягом усієї вагітності.

Жінки описують свої відчуття так: «нібито облизую перила».

Метеоризм

Підвищення рівня прогестерону під час вагітності уповільнює процес травлення — як наслідок, гази тепер формуються довше. Жінки на ранніх термінах нерідко перебувають у стані «повітряної кулі».

Кровотеча з ясен і носа

Це ще одна поширена ознака вагітності. Через підвищення рівня жіночих статевих гормонів ясна запалюються і можуть почати кровоточити під час чищення зубів щіткою або ниткою. Вагітність також провокує розширення судин у носі, що також може стати причиною кровотечі.

Закреп

Якщо вже мова йде про функції організму, то варто згадати і про порушення у роботі кишківника, викликані тими ж самими гормональними змінами. Можливо, доведеться покласти у туалет книжку!

Яскраві сни і кошмари

Майбутні мами нерідко бачать яскраві сни і кошмари. Одна з причин — ті ж самі горезвісні зміни гормонального фону.

Але є й інше пояснення: сон вагітної жінки часто переривається через відвідування туалету, рухи дитини або судоми, а чим свіжішим є сновидіння, тим вищою є ймовірність запам’ятати його зміст.

Запаморочення

Організм жінки нерідко реагує на зародження нового життя зниженням артеріального тиску. До того ж, у міру зростання живота змінюється центр ваги. Усе це призводить до того, що вагітна жінка починає невпевнено стояти на власних ногах.

Вени

У міру зростання плоду матка дедалі більше стискає нижню порожнисту вену — велику кровоносну судину, що проходить у правій частині тіла.

Підвищення тиску у тазовій області призводить до скорочення припливу крові до ніг — і, як наслідок, розвивається таке неприємне захворювання, як варикозне розширення вен.

На жаль, і це ще не кінець! Застійні процеси можуть з’явитися у всьому організмі. Нерідко вагітні жінки порівнюють своє тіло з дорожньою картою через павутину синіх вен, що виступають на ньому.

Інші діти

Зміни в організмі відчуває не лише майбутня мама. Вагітні жінки, у яких вже є діти, кажуть, що на ранніх термінах вони стають більш примхливими і вимагають більше уваги.

А якщо мама ще годує грудьми, вона може помітити, що дитина дедалі частіше відмовляється від молока — його смак змінюється через різкі гормональні зміни у її організмі.