Men's & Women's

Вчені довели, що ефірні олії позитивно впливають на здоров’я та настрій людини

Покращувати свій настрій можна за допомогою ефірних олій.

Вчені довели, що ефірні олії позитивно впливають на здоров’я та настрій людини. Покращувати свій настрій можна за допомогою ефірних олій.

Видео дня:

Нове дослідження вчених з Університету Монаша продемонструвало, як певні ефірні олії можуть покращувати настрій. Результати були опубліковані у журналі Neurochemistry International, інформує Ukr.Media.

Ефірні олії (ЕО) являють собою суміші летючих сполук, витягнутих з рослин. Однак, незважаючи на значну потенційну користь для здоров’я, відсутня їх оптимізація за типом або дозуванням для певного призначення.

«Ми вважаємо, що взаємодія ефірних олій з природним високим рівнем аскорбату (наприклад, вітаміну С) у мозку може надавати або антиоксидантну, або прооксидантну дію. Саме антиоксидантний ефект покращує настрій», — розповідає провідний автор роботи, професор Луїза Беннетт.

Наприклад, було доведено, що ефірна олія лаванди покращує настрій, що, як тепер вважають дослідники, пов’язано з її сильною антиоксидантною дією на мозок.

«Вперше ця робота відкриває шлях до відбору та класифікації ЕО відповідно до їх механістичних властивостей і потенційно до розробки недорогих, але ефективних методів лікування головного мозку», — зазначає професор Беннетт.

Дослідження Беннетт і доктора Мінолі Апонсо визначило, які ЕО принесуть користь для поліпшення настрою, а які будуть володіти протиінфекційними властивостями. Дослідники також працюють над розумінням необхідного дозування для отримання позитивного ефекту.