Men's & Women'sГоловне

Вчені довели, що ризик передчасних пологів зменшується у жінок, які дбають про здоров’я ротової порожнини

жвачкаЗдорова ротова порожнина зменшує ймовірність передчасних пологів у жінок.

Вчені довели, що ризик передчасних пологів зменшується у жінок, які дбають про здоров’я ротової порожнини. Здорова ротова порожнина зменшує ймовірність передчасних пологів у жінок.

Нове дослідження Сіднейського університету показало, що лікування гінгівіту (запалення, що викликає кровоточивість ясен) під час вагітності пов’язане зі зниженням ризику передчасних пологів і низької маси тіла під час народження у немовлят. Цей перший систематичний огляд і метааналіз був нещодавно опублікований у Journal of Oral Health and Preventive Dentistry, інформує Ukr.Media.

У дослідженні взяли участь понад 1 000 пацієнток з трьох рандомізованих контрольних досліджень, при цьому позитивний ефект гарного здоров’я порожнини рота проявився у результатах вагітності більш ніж у 600 жінок.

«Через гормональні зміни під час вагітності жінки схильні до гінгівіту, від 60 до 75 відсотків страждають через це захворювання», — розповідає старший автор, професор Йорг Еберхард, завідувач кафедри здоров’я порожнини рота у Школі стоматології Сіднейського університету.

Інфекції порожнини рота можуть надавати системний ефект на організм. За наявності гінгівіту виділяються маркери запалення і бактерії у системний кровотік, які можуть досягати плаценти і викликати несприятливі наслідки вагітності, такі як передчасні пологи.

Дослідження вчених показало, що якщо запалення ясен лікувати під час вагітності, ризик передчасного народження дитини знижується приблизно на 50 відсотків, а вага під час народження збільшується приблизно на 100 г у дітей, що народжені з низькою масою тіла.