ГоловнеЗдоров’я

Вчені назвали людей, які ризикують заразитися COVID-19 повторно

Люди, старші за 65 років, схильні до вищого ризику повторного зараження коронавірусною інфекцією. Про це свідчать результати дослідження данських вчених, опубліковані журналом Lancet.

«Ми виявили, що рівень захисту серед населення становить 80% або вище в осіб, молодших за 65 років, і приблизно 47% в осіб у віці 65 років і старше», — уточнюється в матеріалі.

Фахівці зазначили, що подібні дані можна пояснити віковими змінами в імунній системі літніх людей, так званим «імунним старінням».

«Ці зміни впливають як на вроджену, так і на адаптивну імунну систему і координацію імунних відповідей організму», — вважають вчені.

Уточнюється, що дослідження проводилося на основі даних масового ПЛР-тестування в Данії. У 2020 році його пройшли приблизно 4 млн осіб (69% населення країни).

Автори дослідження наголошують, що отримані результати вказують на важливість заходів щодо захисту людей похилого віку під час пандемії, в першу чергу йдеться про дистанціювання і пріоритетність їхньої вакцинації.

Нагадаємо, в українському Інституті молекулярної біології і генетики (ІМБГ) проводять дослідження з лікування важкої коронавірусної пневмонії стовбуровими клітинами і вже отримали перші позитивні результати.

Раніше Комаровський розповів, як відновитися після перенесеної коронавірусної інфекції.