ГоловнеЗдоров’я

Вчені оцінили ризик госпіталізації у разі зараження штамом Омікрон

Ризик госпіталізації для пацієнтів, заражених штамом коронавірусу Омікрон, на 40% нижчий, ніж у тих, у кого був виявлений штам Дельта. Про це пише The Guardian з посиланням на дані групи моделювання спалахів під керівництвом професора Ніла Фергюсона з Імперського коледжу Лондона.

Свої висновки дослідники роблять на аналізі госпіталізацій та вакцинації в Англії в період з 1 до 14 грудня. Також ними було вивчено медичні карти тих, хто був інфікованим штамами Дельта та Омікрон.

«Заражені штамом Омікрон у середньому на 20-25% менше зверталися до лікарень, ніж інфіковані варіантом Дельта, а також на 40-45% рідше потребували госпіталізації», — сказано в повідомленні.

Водночас для невеликого відсотка людей, які раніше не хворіли на COVID-19 і не вакцинувалися, ризик госпіталізації був приблизно на 11% нижчим у разі зараження штамом Омікрон у порівнянні з хворими на штам Дельта.

Фергюсон зазначив, що все-таки, незважаючи на результати дослідження, «висока заразність варіанту коронавірусу Омікрон зберігає ймовірність того, що медичні служби зіштовхнуться зі зростанням попиту на послуги, якщо кількість випадків Омікрону продовжить зростати такими ж темпами, як останніми тижнями».

Нагадаємо, що пацієнт, у якого вперше в Україні виявили Омікрон, раніше вже перехворів на коронавірус, причому лише кілька місяців тому.